Banánovo-borůvkové muffiny ze sladkých brambor

12:07


    Mojí největší slabostí jsou sladkosti. Neustále mám chutě na nějakou sladkou mňamku, kterou bych mohla ráno zakousnout k snídani, nebo odpoledne ke kafíčku. Jenže uplácat nějakou tu dobrotu tak, aby byla dobrá a paleo, je složitější, navíc většinou více finančně náročné. Proto se tyhle banánovo-borůvkové muffinky ze sladkých brambor staly mým jednoznačným zachráncem! Nejen, že jsou jednoduché na přípravu, ale ingredience do nich jsou snadno k dostání a navíc za přijatelnou cenu.

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1/2 hrnečku sladkých brambor, uvařených, rozmixovaných
  • 2 banány
  • 1/4 hrnečku mandlového másla, Šufánka používám nejraději, pokud nemám po ruce domácí mandlové máslo (recept na něj můžete najít tady na mém blogu)
  • 2 vejce
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnečku čerstvých borůvek

POSTUP:

    Začneme tím, že si oloupeme a nakrájíme sladkou bramboru. Pak ji dáme vařit do hrnce s vodou úplně stejně jako klasickou bramboru. Jediný rozdíl je v tom, že ji nebudeme solit. Necháme ji vařit, dokud nezměkne. Nemusíte se bát, pokud bramboru příliš rozvaříte, jedině dobře! Stejně ji budeme mixovat na pyré, takže není co ztratit. Když tedy máme bramboru pěkně uvařenou, necháme ji chviličku vychladnout v mističce a poté rozmixujeme na kaši.

    
    Když jsme se již postarali o sladkou bramboru, můžeme se vrhnout na další z našich připravených ingrediencí. A to konkrétně na banán. Můžeme si ho naloupat, nebo nakrájet, na tom nezáleží, do mističky. A znovu, stejně jako sladký brambor, ho rozmixujeme na jemnou kašičku. 

   
    
    Tady bych se pozastavila. Jak si můžete všimnout z fotografií, já na rozmačkání používám ruční mixér. Ten ale vůbec není nutností! Nemusíte se bát, že pokud ho doma nemáte, muffinky si neuděláte. Batáta (sladká brambora) je po uvaření tak měkkoučká, že vám stačí jenom vidlička a pohodlně, bez námahy ji můžete rozmačkat rukou. To samé s banány. Opravdu je lepší mít hodně zralé, jinak by ani chuť muffinů nebyla tak dobroučká a sladká. A ty jdou rozmačkat také raz dva. To, že směs nebude tak dokonale hladká, vůbec ničemu nevadí!

    Nicméně, jedeme dál. Následně přijdou na řadu vejce, která si vždy radši nejdříve rozbiji do mističky vedle, kdyby náhodou nebyla dobrá, tak aby mi nezkazila již připravenou hmotu.

    
    Ještě přidáme mandlové máslo, které můžete použít buď vaše nejoblíbenější kupované, nebo domácí. Osobně opravdu doporučuji domácí. Hned jak ho jednou sami zkusíte, poznáte ten rozdíl! Je mnohem hutnější a bohatší na chuť. 😊 Pak už nám zbývá jen vše pořádně promíchat a hodit do směsi čerstvé borůvky. Můžete je buďto dát, stejně jako já, rovnou dovnitř, anebo je můžete dát na vršek muffinů, když je máte již připravené akorát na to, dát je do trouby.

    Když máme těsto krásně promíchané, můžeme ho ládovat do formiček. Mě osobně těsto vyšlo na 8 velkých muffinů a dva menší, testovací. 😁 Troubu předehřejeme na 190°C a necháme muffiny péct po dobu zhruba 20 minut. Nezapomínejte ale, že každá trouba hřeje jinak! Takže určitě doporučuji hlídat! Přece si nechcete tu dobrotu spálit! 


    Muffiny po 20 minutkách krásně ztmavnou a narostou. Už stačí jenom počkat, než vychladnou a můžeme vesele mlsat! 😋


    Doufám, že se vám receptík líbil! Určitě dejte vědět, jestli jste si vyzkoušeli udělat vaše vlastní i u vás doma a jak se vám povedly! Přeji krásný den a hlavně,

Mlsejte zdravě!

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení