Domácí mandlové máslo

20:28

   


    Co může být lepší, než sklenice plná mandlového másla? Jednoznačně sklenice čerstvého, právě doma vyrobeného mandlového másla! Já osobně bych se mandlovým máslem dokázala ujíst k smrti. Jenže, kupované je poměrně drahé. Tudíž jsem se rozhodla vyzkoušet vyrobit si ho doma sama. Cena ale nebyla hlavním důvodem mého experimentu. Na doma vyrobeném mandlovém másle je nejlepší, že vždy znám kvalitu mandlí a popřípadě koření, které jsem použila. Ano koření. Nebojte se chuť mandlového másla si někdy obohatit o špetku soli, nebo o trochu skořice.

    Takže, co budeme potřebovat na přípravu našeho mandlového másla? Opravdu jenom mandle.
A ještě doporučuji velkou dávku trpělivosti. Proces je opravdu pomalejší, ale nebojte se, stojí to za to! Kolik mandlí přesně budeme potřebovat? To záleží na vás, jaké množství másla chcete, ale doporučuji maximálně tak 3 šálky mandlí na jednu dávku. Trvá to o něco méně času a navíc je směs v mixéru lépe zvladatelná, obzvláště, pokud máte menší mixér, stejně jako já. Určitě ale musíte mít pořádný mixér. Buďto food processor, nebo vysokorychlostní mixér. Žádný malý smoothie maker. Ten vám mandlové máslo v žádném případě nevytvoří. Akorát si na něm mixér uvaříte. 

   Nejlepší je začít tím, že si mandle hezky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby vyhřáté na zhruba 180°C. Já je tam tradičně nechávám zhruba 10 minut. Povím vám, k čemu je to dobré. Jak se mandle zahřejí, snáze se z nich poté uvolňuje jejich olej a výroba mandlového másla přece jen trvá o něco méně času.


    Nasypeme si čerstvě vytažené mandle do mixéru, přiklopíme víko a můžeme začít mixovat. Vezměte si k tomu třeba kávu, chvilinku to potrvá.


    Za nějaký čas si začnete všímat, že mandlová směs je již jemnější a lepí se na strany mixéru. Nebojte se, to je přesně to, co chceme. Na chviličku mixér vypněte a seškrábejte špachtlí směs zase dolů k nožům. Můžete ho nechat i minutku nebo dvě vypnutý, abyste předcházeli přehřátí. Poté zase zavíčkujte a mixujte dál. Proces seškrábávání budete muset párkrát zopakovat.


    Po pár minutách se vám již začne pomaloučku formovat konzistence mandlového másla. Nezoufejte, už tam skoro jste!


 
    Skončíte s krásně krémovým máslem, připraveným akorát k tomu, abyste si jej přelili do větší sklenice a mohli kdykoliv vytáhnout, dostanete-li chuť na menší svačinku, nebo se rozhodnete péct.



    Je sice skvělé, připravovat si mandlové máslo doma, ale buďme upřímní, ne vždy máme čas se s ním patlat. Proto je potřeba někdy sáhnout pro kupované. Můžete nakouknout do seznamu mých nejoblíbenějších a cenově nejpřijatelnějších. Snad si nějaké z nich také oblíbíte. 😉

Mlsejte zdravě!

    
    

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já jsem si teda oblíbila kupované mandlové máslo na acitift.cz , ale teď také přemejšlím, že bych si udělala vlastní. Díky za tip

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co! Domácí je stejně vždy nejlepší. Doufám, že se povede a bude chutnat. :)

      Vymazat

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení