Přepuštěné máslo - Ghí

7:54

   


    Jelikož řepkový ani slunečnicový olej při paleo dietě nepoužívám, nejčastější otázka je, na čem tedy smažím? Někdy na olivovém oleji, i když u toho se vedou spory, jestli je vhodné, aby procházel tak vysokou teplotou, ale nejčastěji smažím na ghí. Pro ty, co třeba nevědí, tak ghí je přepuštěné máslo. Má pak díky tomu spoustu benefitů a je v mnoha ohledech nejlepším společníkem při smažení. Ovšem dá se v kuchyni použít i jinak, než při smažení. To například v dortech, muffinech, či při jiném "sladkém" pečení. Navíc, pokud člověk nechce kupované, je také velice jednoduché si ghí připravit v pohodlí domova.    
    Ráda bych začala představením všech benefitů, které ghí přináší a tak vysvětlit, proč že je pro nás tak dobré a rozhodně se vyplatí zařadit ho do našeho jídelníčku.

1. Ghí redukuje zánět

    Tento benefit ghí je alespoň pro mě osobně jedním z těch nejdůležitějších a proto ho chci zmínit hned na začátku. A jak to ghí dělá? Naprosto jednoduše. Úroveň kyseliny máselné (butanoátu), kterou ghí obsahuje, hraje významnou roli v redukování zánětu v trávicím systému a v celém těle. Ghí pomáhá vytvářet v těle více zásadité prostředí, které celkově napomáhá zbavení zánětu tím, že snižuje vylučování leukotrienů a také výskyt prostaglandinů v těle. Leukotrieny jsou hormony lipidové povahy a prostaglandiny jsou také skupinou hormonů.

2. Ghí obsahuje CLA

    To, že ghí obsahuje CLA, bychom měli zmínit hned po předchozím, jelikož právě to, že ghí obsahuje CLA, také napomáhá při redukci zánětu. CLA je konjugovaná kyselina linoleová a je to určitý druh omega - 6 mastných kyselin, které pomáhají v boji nejen proti zánětům, ale i při výskytu nádorů, snižují cholesterol, vysoký krevní tlak a vlastně také redukují množství tělesného tuku. Nejčastěji se získává právě z mléčných výrobků, nebo z hovězího masa. Při paleo dietě by neměl být problém mít CLA dostatek, ale pokud sportujete nebo máte nějaké onemocnění spojené s trávicím traktem, můžete chtít přijímat CLA i ve formě tabletek, jelikož například správně nevstřebáváte živiny z potravy. 

3. Ghí zlepšuje trávení 

    Další z mých velmi oblíbených vlastností ghí. Protože někteří z vás nenavštěvujete můj blog poprvé, tak víte, že trpím Crohnovou chorobou a právě proto mi dělá trávení někdy velké problémy. V posledních letech jsem hlavně trpěla na silné nevolnosti hned po jídle. Od té doby, co jsem na paleo dietě, se tyto stavy stávají čím dál tím vzácnějšími, a přisuzuji to i tomu, že většinu jídel nyní připravuji s pomocí ghí. Ghí toho dociluje za pomoci již zmíněné mastné kyseliny butanoátu. Pomáhá při detoxikaci a v eliminaci ostatních tuků a toxinů. A především ghí podporuje vylučování žaludeční šťávy čímž samozřejmě zlepšuje trávení již v žaludku. 

4. Ghí má vysoký bod vypařování

    Jelikož je ghí přepuštěným máslem, má proto tedy mnohem vyšší bod při kterém se začne vypařovat a právě proto je tak skvělý pro smažení a celkově k používání v kuchyni.

5. Ghí je bohaté na v tucích rozpustné vitamíny - A, D, E

    Pokud budeme při vaření používat ghí místo másla, můžeme tak zvýšit náš příjem vitamínu A, a také je skvělým zdrojem vitamínů D a E. Tím pomáhá udržovat zdravý metabolismus a také podporuje balanc hormonů v našem těle.

6. Ghí je dobré pro lidi s intolerancí na kasein a laktózu

    Většina lidí, kteří mají intoleranci na kasein a laktózu, obsaženou v běžných mléčných výrobcích, a tedy i másle, obvykle nemívají problém s konzumací ghí. To je také důvod, proč je ghí zařazeno i do paleo diety. Tato tolerance na mléčný produkt vzniká právě přepouštěním másla. Při tomto procesu se tyto složky, které vedou k intoleranci mléčných výrobků, odstraňují.

7. Ghí buduje silné kosti 

    Již výše jsem zmínila obsah v tucích rozpustných vitamínů. Jedním z nich je také vitamín K2, který je pro tělo velmi podstatný především v otázce vstřebávání minerálních látek, jako je vápník. Pokud máme dostatečné množství vitamínu K2 v našem jídelníčku, podporujeme správný růst a vývoj našich kostí. Můžeme tak také zabránit zubním zánětům/kazům a nebo ateroskleróze, což je kornatění tepen. 


8. Ghí podporuje hubnutí (stejně jako kokosový olej)

    Mastné kyseliny, obsažené v ghí a kokosovém oleji, pálí ostatní tuky obsažené v našem těle a tím přispívají k dosažení optimální váhy. Nepomáhají však pouze při odstraňování tuků, ale také toxinů z našeho těla.


    Tak, a toto je alespoň z mého pohledu 8 nejdůležitějších "talentů" ghí. Jak jsem již zmiňovala na začátku článku, je velice jednoduché si ho připravit i doma a v blízké době bych ráda sepsala i článek, jak přesně na to. Ale do té doby můžete prohledat internet a určitě tam najdete také nějaký šikovný návod. Ještě bych závěrem chtěla zmínit mojí úplně nejoblíbenější českou značku ghí, kterou je Dobré Ghí. Pokud zrovna nemám čas (= jsem moc líná) na to, připravit si doma své vlastní, vždy sáhnu po této značce. A to i z toho důvodu, že mají široký výběr příchutí, kterými si můžete jídlo příjemně dochutit. Například mé naprosto nejoblíbenější je Česnekové Ghí, které udělá vaše míchaná vajíčka o 120% chutnější! A pokud zrovna tvořím nějaké své sladké recepty moc ráda používám jejich Ghí Kokos ve kterém je kombinace ghí a kokosového oleje, takže dělá výsledný dortík krásně vláčný.

To je pro dnešní článek všechno! Doufám, že jste se dozvěděli nějaké nové užitečné informace a že od teď ghí také zařadíte do svého jídelníčku.
Mili 💛

    

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení