Paleo perníčky

14:46

   

    V loňském roce jsem touhle dobou byla na paleu sotva půl roku. Takže jsem ještě příliš neznala, co a jak, a neuměla jsem s oříškovou/kokosovou moukou péct. Ale letos? To je něco úplně jiného! Takže to nakonec dopadlo tak, že vlastně letos budu mít nejvíc "cukroví" já... 🙋 Vím, že paleo není o tom, snažit se pro všechno vytvořit náhražku a jíst spoustu sacharidů, ale pro mě je to jednoduše součást vánočních svátků a cukroví si nemůžu odpustit! Taky toho nesním tolik jako dříve, nemám ani tolik chuť, ale moc ráda si něco dobrého upeču a pak taky sním! 😅 A prvními ze série jsou PERNÍČKY, bez kterých jednoduše já o Vánocích nemůžu žít! 

INGREDIENCE:  

  • 1 1/2 hrnečku mandlové mouky
  • 3/4 hrnečku tapiokové mouky
  • 2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky nadrceného hřebíčku
  • špetku soli 
  • 1 lžička zázvoru
  • 2 1/2 lžíce javorového sirupu 
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje

POSTUP:

    Jako vždy si v jedné misce rozmícháme všechny suché ingredience, tedy: mandlovou mouku, tapiokovou mouku, skořici, hřebíček, zázvor a sůl. Vše pečlivě promícháme. Nyní ve druhé míse smícháme i mokré ingredience: javorový sirup, med a kokosový olej, nebo kokosové ghí. 

    Další krok je postupné vmíchání suchých ingrediencí do těch pořádně promíchaných mokrých. Dejte si opravdu záležet, aby bylo vše dobře promíchané, nechcete přece mít jeden plech perníčků mdlé chuti a druhý zase až moc okořeněný. 

    Když máme těsto "uplácané", zabalíme ho do igelitu, nebo do potravinářské fólie a necháme v lednici odležet 30-60 minut. Poté již, jako u klasických perníčků, nejlépe přes fólii, aby se nám těsto nelepilo na váleček, těsto pořádně rozválíme. Nechceme příliš tlusté, ani tenké, ale tak nějak akorát. Pokud jste někdy pekli klasické perníčky, tak úplně stejně. A přichází ta nejzábavnější část a to VYKRAJOVÁNÍ! Hurá! Vykrájejte si, co jenom chcete, ale doporučuji vánoční motivy, však víte, tak nějak se to hodí. 🙈

    Teď již zbývá perníčky pouze naskládat na plech a péct. Pečeme na 180°C po dobu 3-4 minut. Po dopečení necháme perníčky pořádně vychladnout (k čemuž je ideální vymrzlý balkón, nebo zadní dvorek) a poté je již můžeme sundavat s plechu a skládat rovnou do krabičky, nebo na připravený vánoční podnos s cukrovím a nebo? Nebo rovnou do pusy! 😂

    To bude pro dnešní recept všechno, doufám, že si na perníčcích pochutnáte tak, jako já! Užijte si vánoční svátky, co to jde! 
Mili 💚
PS: Letos jsem poprvé perníčky dělala s mandlovou moukou ze Světa plodů a musím si ji moc pochválit! Celkově mají skvělý výběr. Můžete u nich použít můj slevový kód: "melayazemlova5" na 5% slevu z celého nákupu. ❤️
   

    Last year around Christmas I was on the paleo diet just for few months and didn't know much about it and had no idea about how to bake with nut/coconut flour. but this year? It's something completely different! So it ends up the way that I turned to be the one with the biggest amount of Christmas sweets... 🙋 I know that the paleo diet is not about substituting "unhealthy" foods with healthier variations but whatever during Christmas I just need my cookies that's it! And the first Christmas sweets I decided to make was paleo gingerbreads! So here they are hoping you will enjoy them as much as I did! 

INGREDIENTS:

  • 1 1/2 cup almond flour
  • 3/4 cup tapioca flour
  • 2 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp clove
  • pinch of salt 
  • 1 tsp ginger
  • 2 1/2 tbsp maple syrup
  • 3 tbsp honey
  • 3 tbsp coconut oil/coconut ghee

PROCESS:

    In one bowl mix together all dry ingredients: almond flour, tapioca flour, cinnamon, clove, ginger and salt. Mix all together and continue to the second bowl. In the second bowl mix together all the wet ingredients: maple syrup, honey and coconut oil/coconut ghee. I prefer ghee because gingerbreads are then more fluffy and soft.

    The next step is to slowly mix in (to the dry ingredients) the wet ingredients. When everything is well combined put the dough into a food foil and let it sit in the fridge for 30-60 minutes. 

    After that start rolling the dough. not to thin not to thick. And then you can start cutting out any shapes you desire. But I think that Christmas motives are appropriate. 🙈



    Lain the baking tray with some baking paper and start placing the gingerbreads on the tray. Preheat the oven to 180°C and bake them for 10 - 20 minutes. Let them cool down a little and then you can start eating them straight away or wait for the Christmas Eve. 

That's it for today's recipe. Hope you will try them 💚
Mili

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení