Paleo mrkvový dort / Paleo carrot cake

7:13


    S příchodem jara přijde každý rok také neodolatelná chuť na něco sladkého, ale zároveň osvěžujícího. Pro mě tuto kombinaci splňuje mrkvový dort. A tak jsem se rozhodla, že přece nemohu své chuťové buňky ošidit jen proto, že držím paleo dietu.
    Nevěřili byste, jak strašně dobře se tento paleo dortík povedl. Nechci říkat, že byl hned druhý den pryč, ale skoro jo. Díky bohu, že nemám tak velký žaludek a nešlo to do sebe naládovat všechno najednou! 😁 A ještě než začneme s přípravou, chtěla bych upozornit, že jsem použila na náplň dortíku tvaroh. Je to proto, že já mám do paleo diety zařazeny mléčné výrobky bez problému. Přes vyšetření bicomem paní doktorka zjistila, že na ně intoleranci nemám, tudíž jsme je zkusili v dietě nechat a je všechno v pořádku. Ovšem, pokud z jakéhokoliv důvodu mléčné výrobky nemůžete, určitě se nic nestane, pokud použijete například kokosový jogurt, nebo si necháte upečenou buchtu jenom samotnou, bez náplně. Věřte mi, že i tak je to velká dobrota! 🙊

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 větší mrkev
  • 2 jablka
  • 50g oříšků (lískových)
  • 30g tapioky
  • 20g kokosové mouky (mandlové), k dostaní zde
  • lžíce skořice
  • lžíce medu
  • 3 vejce

NÁPLŇ:

  • 2 tvarohy 
  • med na oslazení

POSTUP:

    Mě osobně nejvíc vyhovuje začít nastrouháním mrkve a jablek. Poté si rozdrtím oříšky a můžu sesypat všechny suché ingredience dohromady. Tedy smíchám si oříšky, tapioku a kokosovou mouku, samozřejmě nezapomínám přidat lžíci skořice. Když mám pečlivě promícháno, můžu začít přidávat mokré ingredience. Nejdříve přimíchám nastrouhanou mrkev a jablka.


   

    Poté si zvlášť v mističce rozbiji 3 vejce. Vždy pro jistotu, kdyby nějaké nebylo dobré, tak ať nám nezničí celou práci! Vajíčka si ještě před přidáním do směsi rozmíchám sólo a pak je již můžu přilévat a zamíchávat do zbytku těstíčka.



    Poté co máme těsto pečlivě připravené, můžeme ho přelít do pečící formy. Nejlepší bude použít formu na dort, ale můžete využít jakoukoliv, co budete mít zrovna po ruce. 😉 Například já ho posledně pekla ve skleněném pekáči na maso. 😂 No co? Stejně dopadl dobře a chutnal skvěle.

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Když je dostatečně prohřátá, šoupneme tam náš dortík a pečeme cca 25 minut, ale to samozřejmě záleží na vaší troubě, takže hlídat, hlídat a hlídat. 😉

    Když máme korpus již dopečený, vyndáme ho ven a necháme pořádně vychladnout. Mezitím si můžeme rozmíchat dvě vaničky tvarohu s medem. Medu přidávejte podle chuti, tak, aby vám mix sladkostí vyhovoval. Poté co nám korpus vychladne, rozkrojíme ho na 2 části tak, abychom je mohli poskládat na sebe. Mezi dva korpusy dáme nejvíc tvarohu a poté zbytek natřeme na vrch. A máme hotovo! Teď už stačí jenom mlsat. Dortík v lednici vydrží tři, čtyři dny určitě, ale není zas tak velký, takže bych se nebála, že ho spotřebujete dříve.

    Při porcování můžete vršek dortíku posypat trochou skořice navíc. Také lze přizdobit skořicí vcelku, nebo nadrcenými oříšky. Čím si z paleo mrkvového dortíku uděláte ještě větší mňamku, než je sám o sobě, je jen na vás! 😊 Přeji krásný den, a hlavně mlsejte zdravě!



    When the spring comes I always start craving something very sweet but light at the same time. The best option for me is a carrot cake. So I decided than I can't rob myself of this deliciousnes just because I am on the paleo diet.

    You would not believe how delicous this cake turned up. I don't want to say that I ate it till the next day but I almost did. Thanks God that my stomach is too small to absorb this whole cake at once. 😁 Before we come to the recipe I just want to say that I used crud for the filling. I is because I tolerate dairy products. If you are lactose intolerant or you are on a strict paleo diet than the perfect option for you is to use coconut yougurt as a filling instead. Another option is to eat your cake without a filling. Trust me it is as well delicious! 🙊

INGREDIENTS:

  • 1 big carrot
  • 2 apples
  • 50g nuts (hazelnuts)
  • 30g tapioca flour
  • 20g coconut flour (almond)
  • 1 tbsp cinnamon
  • 1 tbsp honey
  • 3 eggs

FILLING:

  • 2 cruds
  • honey for sweetness

PROCESS:

    I start with grating one carrot and the apples. Then I put the hazelnuts into the food processor and blend them for one minute our two. Then we can add the rest of our dry ingredients plus the honey to the food processor or blender. The next step is adding the grated carrot and apples to the mixture.


   

    In another bowl I beat 3 eggs just to be sure that there is no bad egg taht could destroy my dough. I wisk them and add them to the rest of the ingredients.



    After a really good whisk we can start trasporting our dough to the cake form. If you don't have cake form just use any other form. It doesn't matter anything will work just fine. It doesn't need the perfect cake shape. Trust me nothing will destory the delicious taste of this amazing carrot cake! 😉

    Preheat the oven to 180°C. Then we put inside our prepared dough and we bake it for 25 minutes. But remember every oven bakes differently so the time that works for my oven doesn't neccessarily need to work for yours. So keep checking your cake from time to time! You don't want to burn it right?

    When our corpus is done we put it outside of the oven and wait for it to cool down. In the meantime we mix together two packages of curd and start adding honey. How much honey do you want to put into your mixture is totally up to you. Add just as much as you like and no more or less 😋 When the corpus is completely cooled down we can cut it into 2 pieces so we can put one on another. Spread the curd mixture on the bottom one and save just a little for the top of your cake. And we are done! Now is the time for eating yaay! The cake will last three or four days in the fridge but I doubt that it will take you so long to eat it. 😉

    You can also top your cake with a little bit of cinnamon or crushed nuts. What will you use as a topping is totally up to you. 😊 Have a nice day and snack healthy!








    

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení