Domácí kokosové mléko / Homemade Coconut Milk

20:35

 
    Do klasického paleo stravování nepatří mléčné výrobky a tak si musíme hledat náhradní alternativy. Jednou z mých nejoblíbenějších "náhrad" kravského mléka je kokosové mléko. Kokosové mléko je skvělé i pro vegetariány, vegany a všechny ostatní, co chtějí být o něco zdravější, nebo si obohatit stravu o novou chuť. Jenže! Prodávaná kokosová mléka jsou zbytečně předražená a navíc většina z nich obsahuje CUKR! Což pro ostatní není až taková překážka, ale pro lidi na paleo dietě je to docela problém. Takže - jak se vyhnout zbytečnému utrácení peněz a hlavně cukru? Jednoduše! Uděláme si doma vlastní. Věřte mi, nic složitého to není. Rozhodně je těžší podojit krávu, než "podojit" kokos.

INGREDIENCE:


  • strouhaný kokos (neslazený!)
  • voda

POSTUP:


    Ještě k ingrediencím: záleží pouze na vás, jaké množství kokosového mléka si chcete udělat. Podle toho zvolíte množství vody. Kokosu pak použijete o polovinu méně, než vody. Tudíž pokud se rozhodnete použít půl litru vody (což jsou přibližně dva hrnečky), použijete jeden hrneček strouhaného kokosu. 

    Tak, a teď, když máme jasno v tom, kolik čeho použijeme, můžeme pokračovat dále. Nejdříve si dáme do větší sklenice, nebo do jakékoliv jiné nádoby, která poslouží našemu účelu, požadované množství strouhaného kokosu. Námi zvolené množství vody mezitím nalijeme do konvice a přivedeme k varu. Poté jednoduše strouhaný kokos vroucí vodou zalijeme, jako kdybychom zalévali čaj. Takto nechte kokos klidně i pár hodin louhovat. Například počkejte, dokud vám voda nevychladne.


    Teď přichází na řadu ta nejvíc zábavná část. Přelijeme náš "vylouhovaný" kokos do blendru, nebo food procesoru a mixujeme, klidně i několik minut. Stačí mixovat 2-3 minutky.


    Když máme namixováno, přichází na řadu přecedění našeho kokosového mléka, aby nám zůstala pouze tekutá složka a abychom se zbavili kousíčků kokosu. Nejlepší možnost je cedit přes vyvařenou plenu. Je to nejjednodušší, nejrychlejší a hlavně nejspolehlivější. Zkoušela jsem to několikrát přes nejrůznější sítka, ale výsledek nikdy nebyl 100%. Teď si naše "nadojené" mléko už jenom přelijeme do nádoby, ve které ho chceme skladovat, a dáme do ledničky. Takhle nám vydrží 4-5 dní úplně v pořádku.


    Ještě musím podotknout, že zbytky kokosových kousíčků nevyhazujte! Můžete z nich udělat domácí kokosovou mouku. Ta se zvlášť při paleo stravování vždy hodí a v obchodech také příliš levná není.



To je vše, přeji pěkný den a hlavně spoustu zdravého mlsání!

Mili


    When you are on the paleo diet you can't eat classic "cow products" so you have to find other options. One of the alternatives is a coconut milk. Coconut milk is perfect also for vegetarians, vegans, lactgose intolerant people or anyone who wants to live a healthier lifestyle or wants to try some other flavors. The truth is that all of the coconut milks in the shops are super overpriced. But what is worse almost all of them have SUGAR inside! So how to save some cash money and be 100% sure you don't have any sugar in your coconut milk? Easy! Make your own in the comfort of your house. Trust me it's nothing hard. Seriously ut's eaier to "milk" the coconut than milk the cow! 😁

INGREDIENTS:


  • shredded coconut
  • water

PROCESS:


    Back to the ingredients. It depends just on you how much of coconut milk you want to make. So if you decide to use 0,5 l of water (which is about 2 cups) you want to add 1 cup of shredded coconut. 

    So now when e know how much of what we want to use we can continue. So we will start by putting our shredded coconut into some bigger bottle or aything that will serve our purpose. Meanwhile we will boil our desired amount of water. When the water is boiled just pure it into the bottle with our shredded coconut. Like when you are making tee. Leave it like this for couple of hours. Basically just wait until it's cooled down.


    Now there is the fun part! Pure your mixture into your blender or food processor and start blending. 2-3 minutes will be enough!


    When you are done with the blending you will need to strain your coconut milk - to get rid of the pieces of coconut. Use a strainer of your choice but I recomend one with as small holes as possible. Or you can use a boiled diaper (the textile one and of course not used). For me works thebest the textile diaper. You can just squeez it in it and all the liquid will come out. You will end up with the nice clear coconut milk and some wet rest of the coconut. Do not throw away the rest of the shredded coconut! You can use it to make our own coconut flour! Because lets be honest the price olf the coconut flour is no better that of coconut milk. So now you can pure your coconut milk into the bottle of your choice and store it in the fridge - it will last 4-5 days.


    I also recomend you not to throw away the rests of shredded coconut. Because you can use them for making homemade coconut flour! It's always handy to have some when you are on the paleo diet plus it's also pretty pricey in the store.



That's all.. Have a nice day and snack healthy!

Mili

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení