Domácí kokosová mouka / Homemade Coconut Flour

14:50


    Kokosová mouka je surovinou, která v paleo kuchyni rozhodně nesmí chybět! Upéct si všelijaké paleo dobroty, nebo si udělat banánové palačinky by bez ní zkrátka nebylo možné. Takže je jí neustále potřeba spousta a zároveň jí je věčně nedostatek. Nevím jak u vás, ale alespoň u mě v kuchyni to tak je pořád. 😁
 
    A protože je kokosová mouka poněkud drahá a taky proto, že jsem dost často líná ji shánět, si ji nejradši dělám doma sama! Navíc je to extrémně jednoduché a jelikož si dost často dělám domácí kokosové mléko, můžu pak rovnou krásně využít zbytky strouhaného kokosu a nic nepřijde vniveč, takže jsou všechny strany spokojeny. Má lenost zvítězí a nemusím nikam chodit a moje peněženka jásá, že jsem ji příliš nepotrápila. Nejveselejší je ale můj "paleo duch", protože všechno je doma vyrobené a 100% bez cukrů, nebo čehokoliv, co bych tam nechtěla!

    Takže, jak vlastně na to? Nejlepší způsob na přípravu kokosové mouky je právě využít zbytek vyluhovaného kokosu z výroby našeho kokosového mléka. Pokud jste ještě můj článek na výrobu kokosového mléka nečetli, rozhodně doporučuji přečíst, hlavně proto, že z něj budeme vycházet pro výrobu kokosové mouky.

    Když nám při výrobě kokosového mléka zůstanou jenom relativně suché zbytky strouhaného kokosu, vezmeme je a rovnoměrně je rozprostřeme na pečící plech. Nejlepší je pod ně dát ještě pečící papír. To nám pomůže hlavně až budeme přesypávat usušený kokos do blendru, jelikož to jenom hezky vyklopíme z pečícího papíru a neuděláme si v kuchyni nepořádek. (Tedy pokud jste jako já, uděláte si v kuchyni nepořádek i tak, ale snaha se počítá! 😅)

    Takže pokračujeme dál. Máme kokos hezky rozložený na pečícím papíře na plechu. Teď dáme kokos do trouby a pečeme cca 4 hodinky na co nejnižší stupeň, co trouba umí. I když zase ne úplně. Například moje se umí dostat až k 40°C to je ale zase moc málo. Ideálně tak okolo 70°C.


   Takhle hezky necháme kokos vyhřívat se v troubě, dokud není úplně prosušený. Hlavně nezapomeňte troubu hlídat a sem tam kokos zkontrolovat, protože přece jen každá trouba peče jinak, tak abychom ho náhodou nesežehli. 

    Když máme kokos kompletně vysušený, vyndáme ho z trouby a necháme ho chvilinku vychladnout. Poté ho přesypeme do blendru a mixujeme, dokud nám nevznikne úplně jemňoučká směs. A potom už máme hotovo! Jenom si domácí kokosovou mouku přesypeme do nějaké nádoby, v které ji chceme uchovávat a už se o ni nemusíte vůbec starat! Tedy, dokud ji zase někdy nepoužijete na nějaké to pečeníčko... 😏


    Tak to bude pro tento článek všechno, doufám, že se vám líbil a že se vám kokosová mouka povede! Pěkný den a mlsejte zdravě!

Mili

 
    Coconut flour is simply a must-have in the paleo kitchen! Bake some paleo treats or make a banana pancakes wouldn't be possible without coconut flour. So we constantly need tons of cocont flour because we always run out of it anyway. 😁 I don't know about you but at least in my kitchen this is what happens. 😁

    Because coconut flour is also pretty pricey and also because I'm so lazy to go shop around for coconut flour is th best option for me to made it myself at home! Plus it is extremely easy. The best option is to make coconut milk and then use thhe rest of the shredded coconut you used in the recipe for coconut milk to make the coconut flour. If you haven't read my article about homemade coconut milk you should definitelly check it out, since we will need the rest of the shredded coconut from the recipe forour coconut flour.

    So we end up with relatively dry pieces of shredded coconut (after making our coconut milk). We will spred it out on the baking sheet and let them bake on 70 degrees celsius for about 4 hours. The best option is to put a baking paper under your coconut because it's then easier to transfer it into the jar. And also a lot less messier.


    Don't forget to check your oven occasionally because you don't want to burn your coconut down!

    When the coconut is completely dry we will pour it into our blender and mix it for few minutes until it is completely soft. And we are done! You can store your coconut flour in a jar and take it out anytime you want to bake some paleo goods! 😏


    That's it for todays article! I hope you liked it and will try to make your own coconut flour at home any time soon! Have a nice day and snack healthy!

Mili

You Might Also Like

0 komentářů

Flags courtesy of ITA's
Flags of All Countries used with permission.


Počet zobrazení